Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Vinylvask for lettere viderekommende

Dansk Sang 2. 2001

Smart lille pakke fra Terratec

Jeg har i tidligere artikler omtalt hvorledes man kan restaurere sine gamle vinylskiver. Det har ofte været en smule besværligt, da grammofonen normalt kører gennem stereoanlægget, og man så skal hente lyden via dette og derefter brænde det hele over på en cd.

Nu er det blevet lidt nemmere. Denne pakker indeholder en RIIA grammofonforforstærker så du kan tilslutte din gamle spille direkte til computeren, samt et program ”Sound Laundry”, der kan fjerne støjen fra vinylpladerne.

Tilslutning

Forforstærkeren tilsluttes dels computerens gameport (for at få strøm), dels linieindgangen på lydkortet via en minijack. Det sidste kan være irriterende for mange med lydkort id en lidt højere prisklasse, da disse oftest har phonostik (og muligvis ingen gameport). Der burde være en adapter med i pakken, samt mulighed for ekstern strømforsyning.

Bortset fra det er der ingen problemer med den lille box. Manualen anbefaler at man tilslutter apparaterne til jord i det mindste på computeren, så hvis din grammofon brummer, ved du muligvis hvad du skal gøre.

Arbejdsgangen

Der mangler endnu at blive sprunget nogle led over, nemlig det der hedder at tappe den rensede lyd direkte over på cd. For at kunne vaske lyden ren, skal den først lægges på harddisken i 16 bit 44 khz format. Her skal du have fat i et lydprogram. Har du ikke sådan et, findes der flere på den medfølgende cd, af free- og sharewaretypen. Du kan vælge ældre udgaver af ColEdit, GoldWave eller MediaJukebox. De er alle sammen gode til det du har brug for, at lægge lyden på harddisken. På selve PreAmpen kan du indstille forstærkningen i 3 niveauer hvis den ikke passer med standarden. Desuden kan du indstille indgangsimpedansen. På nogle pickupper kan du her høre forskel på dynamik og luften i toppen.

Vaskeriet

Næste trin er at hente din lydfil ind i SoundLaundry –programmet følger med på cd’en. Her kan du eksperimentere dig frem til en passende  indstilling af fjernelse af nålestøj, ridser og sus samtidig med at du hører lyden. Der er mulighed for at sammenligne originalen med den rensede lyd, samt at høre det ”man trækker fra”. En temmelig intuitiv metode.

Lyden er ikke den samme, men jeg vælger helt klart at restaurere lyden i mild grad, dvs. at der skal være lidt støj tilbage for at der også er atmosfære og luft i lyden. Men det generer ikke i synderlig grad.

På cd

Sidste trin i processen er at lægge den behandlede lyd på cd. Hvis du ikke har delt den op i numre kan du, inden du brænder gøre dette i det lydprogram du anvendte til at sende musikken til din harddisk.

Hvad du ikke kan

PhonoPreamp er ikke en speciel dyr pakke. Hvis du er HiFi-nørd og forventer at dette udstyr kan måle sig med din gode gamle (dyre) forstærker bør du tænke dig om en ekstra gang. Lydkvaliteten svare nogenlunde til de forforstærkere du får i mellemprisklassen i dag. Desuden kan du heller ikke fjerne al støj. SoundLaundry har ingen funktioner til at fjerne rummel, brum og arbejde med dynamikken, så her må du finde andre muligheder.

Konklusion

PhonoPreamp Studio er en lille pakke der er alle pengene værd, hvis du har brug for at føre dine gamle vinylplader over på cd. Pakken er nem at bruge og prisen er overkommelig. Kan klart anbefales.

Pris: set til under kr. 1000,- incl. moms.

Mere info på www.terratec.de

 
 

Hit Counter