Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Fra cd til MP3 og tilbage igen

De fleste har i dag en brænder, en internetadgang og selvfølgelig en pc. Når du skal udveksle musikfiler med andre der ikke bor lige om det nærmeste gadehjørne, kan du selvfølgelig benytte dig af fodpostmetoden, og sende din cd i en konvolut. Mange har i dag gode internetforbindelser, og vil i stedet sende filerne som fx mp3’er. Mp3 er ikke i sig selv et ulovligt format (bare for en god ordens skyld), så hvis du ellers er sikker på at du ikke overtræder andres rettigheder, kan du sagtens bruge dette format og gå i gang. Denne artikel viser hvordan man kan konvertere fra det ene medie til det andet.

Fra cd til MP3

Der findes et hav af programmer der kan ”grabbe” den lyd der ligger på en audio-cd til computerens harddisk. Jeg har fundet et lille effektivt, gratis, program der hedder EAC (Exact Audio Copy). Det er lavet af en ung tysk studerende og koster kun et frimærke og et postkort at registrere.

 

Start EAC og læg en audio-cd i dit drev. Du vil nu få en oversigt over de numre der er på cd’en. Vælg de ønskede ved at holde control nede samtidig med at du klikker.

Gå nu i menuen EAC|options og vælg compression options. Find her det wave-format du vil have musikken lavet om til. Er du i tvivl kan du vælge MP3 og 192 kBits/s 44.100 Hz stereo. Dette burde give en ganske god lydkvalitet. Vælger du et mindre tal er kvaliteten ringere, større omvendt. Mindre end 128 kBit kan normalt ikke anbefales.

Gå nu i Action|Copy selected tracks og vælg hvor dine filer skal være på harddisken, start og sæt kaffe over. Alt efter hvor hurtig din maskine er og hvor meget musik du har valgt, burde dine filer ligge på harddisken når kaffen er klar.

Musikken er nu klar til at blive sendt som mail. Er filerne for store, kan du forsøge at pakke dem noget mere ved at vælge en højere komprimeringsgrad (= lavere kBit/s)

 

 

Afspilning af MP3

Du kan enten bruge den indbyggede Windows Mediaplayer. Har du ikke nyeste version kan du hente denne ved at klikke på ”Start” i nederste venstre hjørne, og vælge ”Windows update”. Efter at du er ført gennem en 2-3 vinduer skulle det være muligt for dig at vælge en ny mediaplayer. Har du ikke det store hul igennem til internettet kan du ofte finde afspilleren på de nyeste datablades cd’er. Et alternativ er at bruge WinAmp der kan hentes på www.winamp.com.

Fra MP3 til CD

De fleste brænderprogrammer kan selv lave MP3 filer om til Waveformatet, der skal bruges på en Audio-cd. Er dette ikke tilfældet må du gøre som følger:

WinAmp kan gøre dette for dig hvis du vælger Options|Preferences, og så beder om at dit Output skal gå til harddisken (Nullsoft Diskwriter Plug-in). Vælg dine filer og ”afspil” dem til harddisken, -du kan godt nok ikke høre noget undervejs, men der burde ikke være noget galt.

Nu er det bare at gå i dit brænderprogram og bede om at lave en audio-cd, og så vælge de filer du har lavet om.

Mange bruger i dag programmet Nero, der selv sørger for hele processen. Et andet alternativ er programmet Feurio (gratis) der er specialdesignet til brændig af cd’er.

Links:

Winamp: www.winamp.com

EAC: www.hitsquad.com/smm/programs/EAC/

Nero: www.nero.com

Feurio: www.feurio.de

MP3 codec (en af dem): www.pcmusic.co.za/free_studio/mp3/codecs.php

Denne artikel: frankix.dk

 
 

Hit Counter