Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Exact Audio Copy

Læg din musik på lager

Dansk Sang 1 2007

Dette lille program har måske ikke verdens mest sexede navn og umiddelbart lyder det som om det er endnu et program til overførsel af cd til diverse dimser og medier. Sådan er det ikke helt og derfor denne lille vejledning.

Hvorfor nu endnu et lager?

Der er flere grunde til at bruge digitale kopier af sine cd’er. Teknisk set er en Cd (eller dvd) et ikke særligt perfekt lagringsmedie. Det er rent fysisk fyldt med mekaniske fejl i den reflekterende overflade der indeholder den digitale information. Det har man været klar over siden cd’erne blev opfundet, og har derfor indbygget en fejlkorrektionsfunktion i alle afspillere. Denne fejlkorrektion er altså ikke kun til brug for snavsede cd’er. Den er også nødvendig ved afspilning af spritnye medier. Prøv at holde en cd op mod lyset. Dette giver, alt andet lige, ekstra arbejde til din afspiller, der ud over at skulle konvertere den digitale information til analog også skal korrigere for fejl. Dette går ud over lydkvaliteten.

 

Spring et led over

Exact Audio Copy er rigtig god til at hente information fra cd’er. Hvis du giver den lov og tid til at arbejde med materialet kan den hente information som du normalt ikke vil få fra en løbende afspilning. Desuden kan du fejlkorrigere en gang for alle så det ikke er nødvendigt ved hver afspilning. Resultatet skulle gerne resultere i bedre lyd, hvis du altså sørger for at lave gode kopier.

Afspilning

Når du først har lagret dine cd’er digitalt, kan du så afspille dem på dit musikanlæg via en computer (et godt lydkort gør underværker) eller en af de dimser der kan afspille lyd streaming. Et eksempel på sådan et apparat er en Squeezebox (http://www.slimdevices.com og http://www.squeezeboks.dk) der kan aflevere overbevisende lydkvalitet der sagtens kan matche en cd-spille i 10-kilokroners-klassen, men til en fjerdedel af prisen. Squeezeboksen kører via (trådløst) netværk og kræver du har et lille program kørende der kan indeksere den musiksamling du har liggende på en computer. Ellers er det, som det også er med et computer, blot at sætte den til et musikanlæg.

Hvad er det EAC kan

… som de andre ikke kan? EAC kan lagre din musik i bedst mulig kvalitet. Bevares, både ITunes og Windows Mediaplayer kan gøre det samme, men ikke i samme kvalitet og med de samme muligheder for at lave indstillinger der passer til dine behov, så brug lige an halv time på at sætte EAC op. I det kommende vil der ikke komme en total gennemgang af programmet, men der vil være henvisninger på nettet til relevante artikler.

Klar, parat start

Hent programmet på http://www.exactaudiocopy.de og installér det på din Windows computer. Det er gratis. Når du har afsluttet installationen skal du have konfigureret programmet til at læse dine cd’er bedst muligt, med den bedst mulige fejlkorrektion. Start med menuen EAC|Configuration Wizard. Her vil du få testet de muligheder dit cd/dvd-drev har. For god ordens skyld skal man vide at der kan være stor forskel på de drev der sidder i forskellige computere. Nogle er bare meget bedre end andre, men det kan du læse mere om på EAC’s hjemmeside. Fx er drevene på mange bærbare ikke værd at skrive hjem om i denne forbindelse. Husk at sætte hak i boksen hvor du vælger nøjagtige resultater. I slutningen af testen bliver du spurgt om du vil installere Lame. Sig blot ja til det, da det er det lille program EAC skal bruge hvis du vælger at lave MP3-filer. Du bliver også spurgt om din e-mail adresse. Det er til brug for den tjeneste der henter oplysninger (titler og kunstnere) ned om dine cd’er. Selv bruger jeg en mailadresse der er oprette specielt til den slags registreringer, men det er min vurdering at du roligt kan bruge din officielle uden risiko for at modtage en masse spam. Til slut kan du vælge at sige at du er ekspert ;-)

Nu skal vi snart i gang

… men inden skal vi lige have indstillet et par små ting mere. Gå i EAC|EAC options. Her skal du angive hvordan dine musikfiler enden (Directories) og hvorledes de bliver navngivet (Filename). Selv bruger jeg skemaet %D\%C\%N - %A - %T der vil placere en cd i en mappe med kunstnernavn og i en undermappe med cd-titel og selve filnavn med track-nummer, kunstner og titel. Dette kan ændres. Læs mere på http://www.nightmedia.net/docs/convertmp3.html. I princippet kan du nu gå i gang med at rippe cd’er i mp3 formatet. Kvaliteten bestemmer du i EAC|Compression options. Jo flere kBit/s des bedre, men stadigvæk bliver musikken komprimeret. Det er der to råd for: Du kan gemme som Wav der fylder temmelig meget og du kan gemme i et format der hedder FLAC. Det er et såkaldt non-destruktivt tabsfrit komprimeringsformat hvor musikken fylder ca. det halve af dine wave filer. Desuden er det gratis.

FLAC

Først skal vi have FLAC installeret. Hent det på http://flac.sourceforge.net/ - find ”The Windows installer”. Når det er sket skal EAC konfigureres til at gemme i FLAC i stedet for mp3. Du kan læse mere her http://users.fulladsl.be/spb2267/, men der hvor du skal i gang er EAC|Compression options. Her skal du dels fortælle EAC, hvor programmet FLAC ligger, at filerne skal hedde ”.flac” og indsætte parametre der fortæller hvad flac skal gøre. Disse virker -8 -V -T "artist=%a" -T "title=%t" -T "album=%g" -T "date=%y" -T "tracknumber=%n" -T "genre=%m" %s – men de kan også hentes på http://forums.sonos.com/archive/index.php?t-3346.html eller ved at Google på: eac flac parameters. Den Bitrate der er angivet er ligegyldig – lad den blot være.

Til sidst kan du gemme denne profil under EAC|Profiles så du ikke skal igennem det hele en gang til, eller hvis du har lyst til at komprimere i flere formater – og således have flere profiler liggende.

Så er det deruda

Forudsat dine indstillinger virker, hedder arbejdsgangen nu:

1.       Indsæt en Cd i dit drev

2.       Vent til EAC har hentet fil-oplysninger fra internettet

3.       Klik på den ikon tv der hedder MP3

4.       Vent

Når du skal afspille musikken

Har du gemt i mp3 kan du afspille i din foretrukne afspiller. Hvis du bruger FLAC skal du i nogle tilfælde installere dit FLAC-codec igen. Fx driller Windows Vista en del. Her hedder kuren at du skal installere Vista Codec Pack der kan hentes på fx SoftPedia – søg efter den. Denne pakke kurerer oven i en del andre irritationssager på Vista når det gælder afspilning af medier.

EAC kan mere – og Brasso endnu mere

Du kan fx gemme i wma og aac formaterne plus utallige andre, du kan brænde cd’er ud fra dine komprimerede filer. Hvis du har lyst til at arbejde lidt videre er der mange steder på nettet. Er dine cd fx meget slidte kan selv EAC have problemer med at redde dem. Her kan du først prøve med at andet drev, derefter med at polere dine cd’er i Brasso eller tandpasta og så prøve igen – det virker faktisk.

 

 

 
 

Hit Counter