Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Disse vidunderlige dimser!

Dette er den første artikel i en serie om PodCasts. Dansk Sang 2, 2006

(Til 2. artikel)

Det kan godt være du af og til har haft besvær med at komme i kontakt med dine elever. Det kan der være mange grunde til, men en af dem er at det længe har været moderne at proppe et hvidt kabel i hvert øre. Dette kabel er normalt forbundet til en ”dims” der kaldes et IPod. Navnet på denne dims er et varemærke der ejes af et computerfirma der producerer og sælger designcomputere med en status så høj som rundetårn i mange aldersgrupper. Andre firmaer må altså kalde lignede produkter noget andet, som fx Zen, Iriver etc..

Det fælles

Alle maskinerne kan afspille musik. Der er dog forskel hvilke formater de kan afspille og da der endvidere er forskel på hvor meget de forskellige formater fylder og hvordan de lyder ved samme størrelse er der allerede oplæg til stor forvirring. Læs en tidligere artikel om formater i dette blad eller find den på http://frankix.dk. Ud over formatforvirringen lyder maskinerne også forskelligt – det største mærke er absolut ikke topscorer lydmæssigt, men de hvide øreslanger tæller ofte mere i salgsøjemed.

Nyere tiltag

Ud over at afspille musik – og gøre det muligt for lytteren at lukke sig ude fra sine omgivelser – kan de større dimser også afspille video, der kræver mere plads. Derfor er disse ofte større da der også skal være plads til en harddisk i kassen. Sådan en bruger mere strøm, så batteriet skal også være større. Men det går dog fremad. Det er til at holde ud at slæbe rundt på. Med en harddisk på 30Gb er det ikke umuligt at have en temmelig stor cd-samling på sin afspiller, selv om du må affinde dig med lidt swampet bas hvis det hele skal komprimeres for meget. Ud over dette kan du sikkert også høre radio (de hvide slanger er antenne) og have billeder med.
Hvis din bankkonto stadig er i plus eller hvis din bankrådgiver er i gavehumør kan du også købe alskens tilbehør, lige fra eksotiske batteridrevne karaokeanlæg til kabler så dimsen kan tilsluttes dit fladskærms-tv.

Webcasting

Men der er også noget mere fornuftigt at bruge tingene til. Et af de seneste fænomener er webcasting (mærkevareordet: podcasting), hvor man kan hente stribevis af radioudsendelser ned på sin dims. Der findes allerede en kæmpestor underskov af ”radiostationer” der regelmæssigt sender disse udsendelser – ikke kun Danmarks radio. For at kunne få disse udsendelse over på sin dims, skal man have en computer med internetforbindelse, et passende stykke software og et kabel mellem computer og dims så disse to kan blive synkroniserede. Som bruger abonnerer du på diverse webcast – når du starter computerprogrammet scanner det de abonnementer du har for at ase om der er nyt – og henter det nye ned. Når det er sket, kan du sende det på din dims, og herefter lytte til udsendelsen når det passer dig.

Til en begyndelse

Der er flere vejledninger til hvordan du abonnerer. Det nemmeste er at gå ind http://www.dr.dk/Podcast og finde vejledningerne. Der er bl.a. en vejledning til programmet ”Juice”. Her kan du så starte med at lege med DR’s programmer og aflytte dem på din computer.

Hvis du er nysgerrig og vil høre mere på udenlandsk kan du prøve den liste der er på http://www.podcast.net/
Næste skridt er at finde flere stationer – mere om dette i næset nummer – og at lave dine egne WebCasts så du kan plage dine elever med det. Endnu mere om dette senere.

 

 
 

Hit Counter