Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Når lyden skal fylde mindre…

Dansk Sang 4, 2006

Dagens dimser til musikaflytning ses overalt. Ikke blot unge mennesker har en musikafspiller med sig, men også de lidt ældre generationer benytter sig af de små apparater. Det er ikke unormalt at der på de heftigste, med meget plads, kan være det meste af en musiksamling, der er lige til at tage med hvor man ønsker det, om det er så er til aflytning i bussen, eller til afspilning i et musiklokale over et større anlæg. For at det kan blive muligt at få lyden ind på de små maskiner, skal der dog bruges at par små ”tricks” for at få plads til det hele. Med dagens priser på lagerplads, er det endnu ikke muligt at gemme al sin musik i cd-kvalitet på en mp3-afspiller. Der går nok nogle år endnu.

 

Vi snyder øret

Vi mennesker har selektiv hørelse, og godt for det. Når du fx som lærer agerer i en større børneflok er det heldigvis ikke alt du hører.  Du indstiller din hørelse til kun at opfange det vigtigste. Det er hjernen der er trænet til det. Det modsatte kan du opleve med en mikrofon. Mikrofonen har ikke samme evne som den menneskelige hørelse til at udvælge og udskille lyd, så når du optager med denne, får du ofte ”alt” med, hvilket kan lyde temmelig kaotisk i forhold det du hører med dit eget øre. Alle lydindtryk er lige kraftige, og alle blander sig med hinanden.

Det at vi har selektiv hørelse gør også at vi fjerne information fra fx musik uden at øret umiddelbart opdager at der mangler noget. Fx kan man slå et stereosignal sammen til et monosignal når det gælder de dybeste toner, her har vi nemlig ikke meget retningsfornemmelse. Hvis der er kraftig lyd i mellemtoneområdet, der hvor vore stemmer befinder sig, kan man fjerne den information der ligger over og under. Øret er fx heller ikke særlig følsomt for de høje toner hvis musikken er svag. Som du nok kan se, er der mulighed for at få lyd til at fylde mindre, uden at øret opdager noget.

Der er en forskel

Alt efter omstændighederne er det muligt at høre forskel på lyd der er komprimeret og lyd der ikke er komprimeret. Hvis du har en billig mp3-afspiller med billig elektronik og dårlige høretelefoner, er det måske ikke så nemt som hvis du slutter et af de bedre apparater til et godt hifi-anlæg. Det handler om at finde grænsen for det acceptable i forhold til komprimeringsgraden. I det følgende vil nogle af de mest gængse formater blive gennemgået.

Mp3

Dette er nok det mest velkendte format, der har været de-facto standard i mange år. Når vi taler om komprimeringsgrad har standarden her været 128kbps, hvilket henviser til den datamængde som musikken flyder, altså her 128 kilobits per sekund. For at sige det lige ud, lyder mp3 ikke særlig godt ved denne komprimeringsgrad. Der er fjernet for meget information, og resultatet er manglende rumfornemmelse, manglende dynamik og i det hele taget udpræget lyttetræhed. Der kan rettes lidt op på dette ved at kode sin lyd med variabel bitrate – dvs. at når musikken har megen information bliver der lukket op bits’ene og modsat i mindre komplekse passager.  Hvis mp3 formatet skal lyde blot nogenlunde skal du op i mindst 192kbps og gerne højere, men så fylder dine filer til gengæld også noget mere. Vær endvidere opmærksom på at ikke alle mp3 encodere (det lille program der komprimerer lyden) er lige gode. P.t. er det bedste valg den encoder der hedder Lame.

Wma

Dette er Microsofts version af et lydkomprimeringsprogram. Da det er indbygget i alle moderne windowscomputere er det nemt at få fat på, og komme i gang med. De fleste, eller mange, mp3 afspillere understøtter wma. Wma har sin force ved højere komprimeringsgrader, Sammenlignet med mp3 får du ved samme bitrate bedre kvalitet, eller omvendt kan du vælge en lavere bitrate for samme kvalitet som mp3, hvilket betyder mindre filer og hermed plads til mere musik ved samme kvalitetsniveau. Dette gælder dog kun når det er de lave bitrater. Kommer du op over 128kbps er mp3 ofte lige så godt, eller endog bedre.

Wma understøttes direkte af Windows Media Player. Du kan dog selv bestemme over den kvalitet du vil have, men mere om det senere.

AAC

Dette er Apples bud på komprimering af lyd. Du kender det måske fra de små iPod maskiner, der nok er noget af det mest populære livsstilsprodukt blandt unge mennesker. Det betyder ikke nødvendigvis at iPod’en er det der lyder bedst – prøv fx at sammenligne med Creatives dimser, og du vil blive overrasket!

AAC er et særdeles effektivt værktøj når det gælder om at få musikken til at fylde så lidt som muligt Ved de helt lave bitrater, der ikke lyder alt for godt, er aac nok det bedste der i dag kan benyttes. Skal du lidt højere op i kvalitet går fordelen dog også fløjten her, så i dette tilfælde er der også frit valg på hylderne.

Skal du prøve AAC er det nok nemmest at hente gratisprogrammet iTunes, der en pendant til Windows Media Player. Hvad der er bedst af disse er, som altid, en smagssag, men hvis du ikke lige har en iPod er det ikke særlig sandsynligt at din maskine kan afspille dette format.

Tabsfri komprimering

Ligesom du måske kender ti at zippe filer på din computer, kan du også pakke lydfiler – det er ikke ret godt med zip, så her skal andre metoder til. Der er dog ikke mirakler at hente her, men dog lidt.

Indtil for nyligt har de mest benyttede tabsfri formater være FLAC og APE. De er begge gratis at hente og benytte og kan pakke dine lydfiler ned til mellem halvdelen og to tredjedele af det originale. De understøttes stort set ikke af nogle af de bærbare afspillere, så du skal sandsynligvis bruge din computer i stedet.

Dog er der en undtagelse. Du kan i Windows Media Player lave en indstilling der gemmer musikken tabsfrit. Heller ikke her skal du forvente mirakler, kun bedre lyd, der fylder en del mere end det du er vant til. Regn med at en cd vil fylde omkring 300Mb hvor den i kraftig pakket tilstand vil fylde omkring 50Mb alt efter kvaliteten. Hvis du i stedet bruger iTunes fra Apple har du en tilsvarende funktion med formatet Apple-lossless.

Hvis du vil vide mere i detaljer om de forskellige Media Players kan du søge p den engelske WikiPedia, hvor der er detaljerede beskrivelser af de fleste.

Hvad skal jeg vælge?

Det mest oplagte format at vælge i dag er wma i en komprimeringsgrad omkring de 128kbps. Her er der et pænt forhold mellem lydkvalitet og størrelse. Desuden er du ret sikker på at formatet kan afspilles af de fleste maskiner. Skal du være helt sikker på at dte kan afspilles, skal du vælge MP3 i så høj en bitrate som du mener at have plads til. Har du mere lagerplads kan du overveje at gå op i bitrate eller vælge et af de andre formater.

Sådan – med CDex

Dette lille program er gratis og kan bruges til de fleste af de funktioner der omtales i denne artikel. Hent programmet, installér og indstil, sæt en cd i dit drev og du er kørende. Du kan bestemme dit format i Options|Settings|Encoder. Programmet kan bringes til at hente din musik fra en cd og gemme den direkte som komprimeret lyd.

Sådan – med Windows Media Player

Sørg for at have den seneste version på din maskine, det er p.t. version 10. Gå i Funtioner|Indstillinger|Kopier musik fra cd. Her kan du vælge mellem wma, mp3 og tabsfri kompression. Når du lægger en cd i dit drev foregår resten stort set pr. automatik.

Links

CDex, gratisprogram til at hente lyd fra CD’er til komprimering:
http://www.free-codecs.com/download/CDex.htm (det er lidt usikkert hvor det p.t. kan hentes, men dette sted er ret sikkert – desuden følger Lame encoderen med)

iTunes fra Apple

http://www.apple.com/itunes/

Windows Media Player fra Microsoft

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/default.mspx

Codec pakker – pakker med de programmer der kan kompimere lyden. Blandt de pakker der ligger på dette link kan K-Lite anbefales.

http://www.free-codecs.com/Codec_Packs.htm

Flere oplysninger om de forskellige Mediaplayere (på engelsk)

http://en.wikipedia.org 

 
 

Hit Counter