Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

   

Nemt, godt & gratis

Et kig på lydeditoren WavePad

Fra Dansk Sang nr. 5 2006 

Der findes et hav af gratis programmer, specielt til Windows. Enkelte af disse er interessante for den almindelige bruger, da de udmærker sig ved at være enkle (u-nørdede?) og opfylde de behov der lige netop er brug for – og ikke mere. Disse programmer bliver ofte standard på computeren da de også har en lav indgangstærskel og hermed er effektive.

Inden for lydbehandling er mange bekendte med Audacity, der endog findes i en dansksproget version, og tilmed til flere platforme. Imidlertid er programmet allerede ved at nå til det punkt hvor det er ved at blive for svært at betjene. Heldigvis kan man så prøve WavePad.

Hvor?

Programmet er nemt at hente her: http://nch.com.au/wavepad/ - hvilket er Australsk foretagende. Vær opmærksom på at det findes i flere versioner – men det er WavePad du skal have fat på hvis du ikke vil have kreditkortet frem. Du kan selv bestemme om du vilhente exe- eller zip-filen. Hvis du henter exe-filen kan det godt være du bliver spurgt om det er i orden at køre programmet på din computer – svar blot ja og kør installatione igennem.

Hvad?

Du får, de første 30 dage, en del ekstrafunktioner med i programmet. Der skulle dog være rigeligt tilbage til almindeligt brug efter denne periode – ellers du kan du købe dig til at få flere funktioner. Ud over selv lydeditoren er der et par ekstra programmer med som bliver hentet når du skal bruge dem: en cd-ripper, et brænderprogram og diverse ”codecs” der er små filer der fx bruges når man skal lave lyd om fra et format til et andet.

Det kan WavePad

Du har automatisk understøttelse af en række af de gængse lydformater såsom, mp3. wav, wma, ogg etc., de sædvanlige klippe-klistre funktioner med autotrim, understøttelse af en lang række sample rates og bits, mulighed for at arbejde med flere filer (men ikke spor) på samme tid samt en hel række af filtre.

Rediger eksisterende lydfil

Hent din lydfil ind i programmet og klip den til i den længde vil have. Hvis du skal have gentaget nogle stumper, kan du kopiere og sætte end efter behov. I venstre menu er der nu de mest gængse funktioner, hvor du kan forstærke eller skrue ned for et udvalgt segment, eller fjerne støj fra en slidt plade (det virker ret godt her). Afslut fx med at fade ud og ind i din fil. Du kunne selvfølgelig også have sat ekko på, sat tonehøjden op og ned eller have leget med tonekontrollerne.

Gem nu filen, efter at have valgt format og du er færdig med det første projekt. Muligheden for at gemme i flere formater er stor – jeg bruger fx WavePad til at lave ringetoner til min multimedietelefon – de må nemlig helst ikke fylde for meget, men det kunne ligeså godt have været et hørespil jeg skulle sende til Australien pr. e-post.

Lyd ind i WavePad

Skal du hende lyd fra en CD klikker du på load CD, efter at have sat en cd i dit drev. WavePad henter oplysninger om titler fra nettet, så du kan vælge netop de spor du har brug for og vupti- du kan arbejde videre med musikken i løbet af nul komma fem.

 

 

 

 

 

 

 

Du kan også indspille far en netradiostation. I din indspillekontrol skal du vælge hvilken kilde du vil optage. Start din netradiostation, prøv din frem med kilde og lydstyrke på denne. Når du har optaget det du vil, kan du evt. trimme din udsendelse, rense for reklamer og støj, og gemme denne i det format du mener er nødvendigt.

 

Flere features

WavePad understøtter både det der hedder DirectX og VST. Det er mulighed for at bruge plug-ins som i de professionelle lydredigeringsprogrammer. Der findes en del gratis plug-ins, så hvis du mangler en effekt der ikke er indbygget er det muligt at tilføje den.

Hvis du skal brænde dine filer til en cd, skal du bare vælge denne funktion. Første gang henter WavePad Express Burn ned og installerer dette og du er kørende! Meget smart.

Hvem?

Til dig der vil have et nemt, næsten intuitivt lydprogram er WavePad en oplagt mulighed. Du kan rippe, redigere, brænde og konvertere, og får sandsynligvis ikke brug for flere funktioner end hvad der er indbygget. Skal du redigere flere kanaler på en gang er det dog andre steder du skal lede.

Har du brug for at vide mere om lydformater og Audacity kan du læse mere på http://frankix.dk hvor flere tidligere artikler ligger til gennemsyn.

 

 
 

Hit Counter