Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Formater – forvirret??

Eller hvordan du indspiller din skærm

Dansk Sang 6 2007

Ipod, Zen og de andre

Selv om man gerne vil frelse verden med deres produkter kan det nogen gange være lidt svært at overskue hvordan. De enkelte firmaer mener altid at de har fundet den rette måde at gøre tingene på og promoverer netop deres løsning. Problemet er bare at det går ud over forbrugeren, der ofte skal igennem en masse bøvl for at få tingene til at fungere. Det er fx ikke særlig genialt, set fra konsumenternes synspunkt, at der i det kommende HD-tv-DVD format er to måder at gøre det på. Lidt det samme gælder for de små bærbare, specielt når du skal se videoer, og lidt mindre når det er musik det gælder.

Apple versus Microsoft

Microsofts videoformat til alm. brug (incl. internet) hedder wmv – Windows Media Video – og er ganske udmærket at have med at gøre. Du kan redigere det i Windows Movie Maker der følger med i Windows, og det er nemt at få til at fylde lidt. Så alt i alt skal man ikke bøvle for meget for at få et godt resultat. Apples hedder Qucktime, og er et såkaldt mp4 format. Det er, sjovt nok (?), ikke som standard integreret i en Windows installation, men kan forholdsvist let komme ind hvis du installerer Itunes. Det er ca. lige så effektivt som wmv og er, specielt på en Mac, nemt at redigere. Du bliver altså ofte nødt til at vælge mellem pest og kolera.

Problemet

Når vi skal have overført videoer til en Ipod skal det så være Quicktime og når det skal være til en Creative Zen skal det være i Wmv. Hurra! Her er der god grobund for en masse softwarefirmaer der kan lave programmer der kan udveksle mellem de forskellige formater – selv om det er ….. irriterende at det skal være således. Min søn sidder med en Ipod og får Itunes til at konvertere og jeg sidder med en Zen og får Zencast til at konvertere. I begge tilfælde virker det ikke altid og det tager laaaang tid. Ofte mangler der dog lyd, eller videoen kommer til at se underlig ud. Alligevel kommer der nu en kort indføring i hvordan du kan gøre det hvis du fx skal producere en instruktionsvideo.

Optag fra din skærm

Hvis du skal vise noget til andre, fx en instruktion i funktioner i et bestemt computerprogram, er det smart at kunne optage det der sker på skærmen samtidig med at du kommentere det du gør. De billigste løsninger er gratis.  ”Windows Media Encoder” er gratis. Søg efter det på microsoft.com. Du kan her ”indspille” det der sker på din skærm, enten hele skærmen eller et udvalgt område og gemme det som wmv (det er jo Microsoft). Det er pærenemt hvis din maskine ellers er hurtig nok = ikke ældre end to år. Begrænsningen er at du ikke kan optage live-video sekvenser og gemme i quicktime.

 

Skal programmet kunne mere, skal du til lommerne. Et program bland mange, der kan optage alt på skærmen, incl. live video, er ”Camtasia”, der også kan erhverves i en prøveversion. Dette program har en masse indbyggede redigeringsfunktioner, så du kan klippe/klistre, indsætte flere videoer og billeder, samt ikke mindst selv bestemme hvilket format du skal gemme slutresultatet i. Så hvis du vil gemme til Ipod skal du bare hakke ”mov- quicktime movie” af, eller endnu mere enkelt: bede om at lave en Ipod movie. Programmet søger (næsten) for resten.

Andre muligheder

Har du fået blod på tanden finder mange alternativer, nogle også gratis. Det kan anbefales at du orienterer dig på zamzar.com hvor de gør arbejdet for dig, ganske gratis. Ellers kan Google på fx ”screen recorder free” og se om der er noget brugbart – hvad jeg mener der er. Bemærk dog at nogle af de programmer du finder er begrænsede prøveversioner.  

Vil du blot konvertere fra det ene format til det andet, og ikke bruge zamzar er der også her gratis muligheder. Programmet med det beskedne navn ”Super” kan lave næsten alt om til hvad som helst, hvilket faktisk er Super, da det også foregår ved høj hastighed. Det du skal betale for programmet er et ikke helt gennemført brugerinterface. Du kan hende det på www.erightsoft.com

Mere hjælp

Skal du lave noget om til det ene fra det andet til det tredje efter at du fx har hentet det fra en dvd. På videohelp.com er der en stor oversigt over guides der viser hvad og hvordan du kan gøre – hvis du altså lieg ved hvad dit problem er. Men et eksempel: jeg har hentet noget videomateriale på Utube der ligger i *.flv som jeg gerne vil have lavet om til wmv. Søg simpelthen på ”flv to wmv” og du får en oversigt over guides og programmer. Super er nr. to på denne liste. Så indtil videre: god fornøjelse. Hvis du ikke kan huske hvordan du selv udgiver dine videoer til Podcasts kan du finde artiklen på www.frankix.dk

 

 
 

Hit Counter