Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Alt på en pind

Dansk Sang nr 6 2008

Bærbare programmer

Du sidder i Langtbortistan eller måske blot på din skole og står og mangler et program der ikke er på den computer du har rådighed over. Det kan være du ikke har rettigheder på skolens computer eller at den centrale IT-administration har sendt dine installationsønsker på venteliste og der er nu gået et halvt år uden der er sket noget. Der er dog hjælp at hente og hjælpen er stort set gratis.

Det skal du bruge

Ret mange computerprogrammer kan køres direkte fra en USB-pind uden yderligere installation eller et hukommelseskort som dem man stopper i et kamera eller en mobiltelefon. Det eneste der kræves her er at der er en USB-port eller en tilsvarende kortlæser på den computer du vil bruge og at der ikke er lukket for adgangen til at bruge disse enheder (det har nogle kommuner nemlig også lukket for).

Du har muligvis allerede en USB-pind, men hvis du alligevel skal investere kan det anbefales at købe en med indbygget kryptering, hvilket betyder at der skal password til for at komme ind på din pind. Samtidig kan du så bruge den til følsomme dokumenter, forudsat du laver en fornuftig kode.

Programmer og installation

I det følgende vil der blive nævnt en række programmer til hovedsageligt lyd. For at gøre livet lettere vil der også blive opremset en del andre nyttige. Fx er det praktisk med et menuprogram, en virusscanner og et program til scanning af spyware. Selv benytter jeg et lille gratis program på min pind der hedder Fast Stone Viewer til at lave billeder af skærmen til denne artikel.

Find dine programmer

portabelapps.pngEt godt sted at starte er din søgemaskine, fx Ixquick, Clusty eller Google. Du kommer sikker først til siden http://portableapps.com der er stedet for en gratis suite lige til at installere med menu og det hele. Denne pakke indeholder et hav af programmer til alle formål, bl.a. hele Open Office, Gimp, en del spil oma. Alle programmer kan også hentes og installeres enkeltvis. Suiten ken hentes i en hhv. Standard, Base og Lite hvor den største kræver en pind med plads til 260 Mb. Da en 4Gb koster under 100,- kr er der vist ikke så meget at diskutere på den front.

 

Til lyd

BonkEnc

… er en CD ripper og lydkonverter hvor du dels kan lægge dine cd’er ned på harddisken. Det er et fuldt program hvor du kan hente cd-titler fra CDDB basen på nettet og selv bestemme filformater og kvalitet. Bonk understøtter de gængse formater AAC, MP3, OGG og ikke mindst FLAC, der er tabsfrit. Du kan få danske menuer i programmet, men oversættelsen er ikke særlig god, så jeg foretrækker den engelske udgave.

 

Audacity

… ja dette ret kendte program kan du også få på pinden. Udgaven er den næstsidste, men det kører godt og stabilt i denne bærbare udgave. Du skal være opmærksom på hvor du gemmer dine filer når dy bruger denne udgave, da en USB-pind hurtigt bliver fyldt op. Desuden er den ikke specielt hurtig når det handler om at gemme store lydfiler. Hvis du vil lære mere om programmet er det ret nemt at finde vejledninger på nettet, også på dansk.

VLC Media Player

… er næsten et must at have med. Den kan, i modsætning til alle de andre medieafspillere afspille stort set alt hvad man kan opdrive af formater, både video og audio. Desuden er der den fordel at programmet ikke fylder ret meget og ikke tager de store computerkræfter i modsætning til fx iTunes og Windows MediaPlayer.

InfraRecorder

… er et program til at brænde cd/dvd’er. Så glemt bare alt om Nero og de andre og hent dette program til standardopgaver som at lave bach-up, skrive lyd-cd’er og video-dvd’er. Programmet er letbetjent, fylder ikke ret meget og er endda på dansk. Oversættelsen her er lidt bedre en i Bonk, så det er til at holde ud. Hvis du forventer at finde hjælp til Infra må du finde den på nettet da den er udeladt i den bærbare udgave.

Et menuprogram

.. for at holde styr på de programmer du selv installerer, er det godt at have en menu hvor du kan opdele de forskellige typer og starte dem. Hvis du ikke vil have hele suiten nævnt i denne artikels start kan du selv sætte din menu op i Pstart (http://www.pegtop.net/start/) og på mange USB-drev starte menuen op pr. autamatik, så det hele er klar få sekunder efter du har proppet pinden i computeren.

Flere muligheder

Hvis du er blevet nysgerrig efter at finde flere programmer ligger steder med henvisninger til alverdens ting og sager. Du skal i den forbindelse være opmærksom på at der kan være specielle forhold i forbindelse med installationen (der ikke nødvendigvis er let). Kig fx på http://www.portablefreeware.com, der er et godt sted at starte hvis du vil finde de seneste opdateringer – (og der er mange). Du kan blandt mange finde MP3Tag der blev anmeldt i sidste nummer af DanskSang.

Hvis du har en Mac computer kan du passende finde din suite på http://www.freesmug.org/portableapps

 

 

Hit Counter